Номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия ще бъде гласувана на 16 юли в Европейския парламент, съобщават медии.

Фон дер Лайен е номинирана от евролидерите за наследник на Жан-Клод Юнкер. Не е ясно дали ще успее да получи необходимото мнозинство от 376 депутати в 751-местния законодателен орган, за да бъде потвърдена на поста

До момента Фон дер Лайен може да разчита само на Европейската народна партия, която има 182 места в парламента, както и най-вероятно на либералите, които имат 108 депутати. Но тя се нуждае от повече гласове, някои може да дойдат от социалистите, които са втората най-голяма група в парламента.

Зелените обявиха, че нямя да я подкрепят.

Припомняме, че след тежки тридневни преговори евролидериет взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка — Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.

Тагове: ; ; ; ;