КНДР разработва специални въоръжения за противодействие на изтребителите-бомбардировачи от пето поколение F-35А, които ще закупи Южна Корея от САЩ. Това се казва в публикуваното в четвъртък от агенция ЦТАК  изявление на главата на изследователския отдел на иститута за американистика към МВнР на КНДР.

«Няма съмнение, че покупката на изтребителите F-35A или т.нар. невидимо оръжие за унищожение, цели обезпечаване на военното превъзходство над околните страни в региона и главно създаването на пътища за нападение над Севера в случай на възникване на извънредна ситуация на Корейския полуостров», се отбелязва в изявлението.

«По такъв начин властите в Южна Корея хвърлят предизвикателство на споразумението във военната сфера, насочено към изпълнение на Пханмунджомската декларация, в която се казва, че увеличаването на въоръжените сили на една дръжава срещу друга трябва да бъде прекратено. Нямаме друг избор, освен да разработим специално оръжие, насочено към унищожаване на смъртоносните въоръжения, разполагани в Южна Корея», се казва в изявлението.

Не се посочва за какво точно въоръжение става дума. Агенция Kyodo счита, че става дума за тактически ракети.

Първият изтребител-бомбардировач  F-35А бе предаден на южнокорейскиет ВВС в края на март. До края на тази година се очаква доставката на общо шест подобни машини, а общо договорът предполага закупуването на 40 изтребители до 2021 година.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;