В началото на юли 1943 година Воронежският фронт провежда ожесточени боеве срещу противника. Немската армия е проникнала в дълбочина в територията на СССР до 35 километра. Войската на Централния фронт заставя немците, вклинили се на 10-12 километа да преминат към отбрана. По-нататък врагът не преминава.

Воронежският фронт е оперативно-стратегическо обединение на Червената армия (РККА) на ВС на Съюза на ССР в годините на Великата Отечествена война.

Фронтът е образун на 7 юли 1942 година от частите на войските и силите на Брянския фронт, отбраняващ района на Воронеж. На 20 октомври 1943 година Воронежският фронт е преименуван в 1-и Украински фронт.

По време на Курската битка Воронежският фронт заедно със Степния фронт разгромил врага по време на Белгородско-Харковската операция. През септември-октомври войската на фронта, участвайки в битката за Днепър, провела Сумско-Прилукската операция, форсирала Днепър северно и южно от Киев, завзела важните оперативни плацдарми на десния бряг, създавайки условия за освобождаването на Киев и последващите действия в Украйна.

Под новото име 1-ви Украински фронт Воронежският фронт завърша участието си във Великата Отечествена война с превземането на Берлин и освобождаването на Прага.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;