Приключиха преговорите със САЩ за доставката на изтребителите Ф-16. Това съобщи News.bg.

На днешното заседание на Министерския съвет бе приет доклада на министрите за покупката на осем изтребители Ф-16 — шест едноместни и два двуместни.

Това съобщи на брифинг зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ръководи преговорния екип за договаряне на доставките на бойните самолети.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е получил мандат да подпише четири договора — един за самолет Ф-16 с допълнително оборудване, вторият договор касае боеприпаси, третия — ракетите въздух-въздух и доставката на система за визуализация, наблюдение и управление.

Министър Каракачанов очаква сделката за Ф-16 да влезе за обсъждане в парламентарната комисия по отбрана следващата седмица, а след това и в пленарна зала на НС.

В рамките на четири документа ще бъдат отразени всички изисквания за изпълнение на пакета за доставката, увери Запрянов.

Общата цена за шест едноместни и два двуместни изтребители е 1,256 милиарда долара. В тази цена е включено и наземното оборудване, както и тренажори за обучение на летателния състав. До 2023 година всички те ще бъдат доставени, каза още Запрянов.

В хода на преговорите са били уточнени всички подробности и параметри на договорите. На 8 юли са били получени официалните документи.

Министърът на икономиката Емил Караниколов подчерта, че предмет на споразумението за индустриално сътрудничество, което предстои да бъде подписано, са базови способности за поддръжка на хидравличната система, системата за кацане, създаване и на способности за поддръжка на електрическата система, логистична поддръжка и управление на веригата за доставки, както и подкрепа при развитието на авиационния сектор в страната.

Припомняме, депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 блок 70 за Военновъздушните сили.

Решението бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС, ВМРО.

Против бяха депутатите от БСП, НФСБ, «Атака» и «Воля». Волен Сидеров излезе от пленарната зала и не участва в гласуването. За гласуваха 130 депутати, против — 84.

Още по време на обсъждането на покупката на американските изтребители бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че ще ни трябват години докато овладеем тези машини.

Тагове: ; ; ;