10 юли 2019-Нюз Фронт.

Прес-секретарят на президента на Русия Дмитрий Песков смята, че е преждевременно да се говори за възобновяване на полетите с Грузия. Представителят на Кремъл не изключи, че рано или късно въздушният трафик ще бъде възстановен.

Кремъл смята, че е твърде рано да се говори за възобновяване на полети до Грузия, тъй като забраната за полети е продиктувана от загриженост за руските туристи. Това съобщи прес-секретарят на президента на Руската Федерация Дмитрий Песков.
В същото време той изрази увереност, че в бъдеще на руските и грузинските авиокомпании ще бъде разрешено да извършват пътнически полети.

«Когато изчезне и най-малката заплаха от русофобски прояви, ще има време за вземане на такива решения»-, коментира Дмитрий Песков.

По-рано руското външно министерство не изключи, че полетите до Грузия ще се възобновят, но за да се случи това, е необходимо страната да «спре русофобията» и Тбилиси «да гарантира безопасността на руснаците

На 20 юни грузинската опозиция организира протестни действия след като заместник-председателят на Държавната Дума Сергей Гаврилов седна в креслото председателя на грузинския парламент по време на Междупарламентарната асамблея на православието. Въпреки, че това е предварително подготвена провокация, тъй като по протокол приемащата страна пределя къде ще се разполага гостът и други моменти.

Вследствие на провокацията радикали атакуваха руската делегация, настоявайки за оставката на председателя на парламента.
Стигна се до сблъсъци между протестиращите и полицията, в резултат на което 240 души бяха ранени.
На следващия ден, 21 юни, президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за забрана на руските авиокомпании от 8 юли да транспортират руснаци до Грузия и „препоръча” на туроператорите да не продават ваучери след тази дата.
От същия ден влезе в сила временна забрана за полети на грузински авиокомпании в Русия.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;