Американските икономически санкции саботират усилията на Иран в борбата му срещу тероризма и организираната престъпност, заяви в Съвета за сигурност иранският посланик в ООН Маджид Тахт Раванчи, цитиран от Франс прес. Това съобщи БТА.


    «Решени сме да продължим усилията си за справяне с терористите и наркотрафикантите», подчерта той на дебати за заплахите за международния мир и връзките между тероризма и организираната престъпност.

За целта обаче международната общност трябва да помогне на Иран, разбира се, без предварителни условия, дискриминация или политизиране. Едностранните санкции имат вредни последици за усилията ни да противодействаме на тероризма и организираната престъпност, отбеляза дипломатът.

Страните, които налагат такива незаконни санкции, трябва да знаят, че политиката им отслабва сериозно ефикасността на усилията в борбата с наркотиците, допълни той.

Наясно сме каква сериозна заплаха представляват терористичните групи в нашия район, каза Раванчи и подчерта, че ако страната му помага на Ирак и Сирия, то е «по тяхна молба в борбата им срещу най-опасните терористични групировки».

Западът редовно обвинява Иран, че дестабилизира Близкия изток най-вече като подпомага въоръжени групировки, както в Ливан, или бунтовници, като хусите в Йемен.

Източник: Ню Йорк

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;