Защо за САЩ Боливия и Никарагуа са врагове?

Боливия — поради своята независима външна политика, подкрепата за правителството на чавистите във Венецуела и реализирането на смесена икономика в страната. Поради богатството на страната и защитата на коренното население в държавата.

Никарагуа — заради своята независима външна политика и критиката срещу агресия на Съединените американски щати към Куба и Венецуела.

По-рано съобщихме, че президентът на Боливия Ево Моралес осъди решението на САЩ да бъдат предадени финансовите активи на Венецуела под контрола на опозицията. Това той написа в своя Тутитър.
«Осъждаме решението на Държавния департамент на САЩ незаконно да присвои парите на братския народ на Венецуела, за да ги предаде на опитващите се да извършат държавен преврат, които се подчиняват на плановете на САЩ», заяви Моралес.

Той счита още, че икономическата блокада и заплахите от военно нахлуване от страна на САЩ носят заплаха за мира в региона.

По-рано Държавният департамент предостави на лидера на опозиионния парламент на Венецуела Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент на страната, достъп до сметките на Венецуела в банките в САЩ.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;