Защо Иран и Ливан са врагове на САЩ?

Иран — заради петролните си ресурси, политическата си независимост и геополитическите си съюзи в Близкия Изток. Иран оспорва господството на САЩ, Израел и Саудитска Арабия в региона е представлява независима алтернатива.

Ливан — поради стратегическото си положение в Средиземноморието и споразумението за разпределение на властта между коалиционното правителство и политическата партия «Хизбулла», която е все по-влиятелна в ливанското гражданско общество и отчасти поради суверенитета, на базата на който страната се противопоставя на непрестанните атаки на израелската армия, а и поради разгрома на наемниците от «Ислямска държава»/ «Ал Кайда» в съседна Сирия.

По-рано съобищхме, че главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс обяви ливанското движение Хизбула и четири наркокартела за най-големите транснационални заплахи за Съединените щати и техните съюзници, предаде ДПА.

Сешънс създаде специални комисии за петте организации, които се очаква да докладват до 90 дни как да бъдат възпрепятствани техните дейности.

Хизбула играе ключова роля в ливанската политика и е ключов съюзник на президента Башар ал Асад в конфликта в Сирия. Подкрепяното от Иран движение провежда също така операции в Африка и Латинска Америка, отбелязва ДПА.

Останалите четири организации, включени в черния списък от Сешънс, са замесени в наркотрафик. Това са мексиканските картели Синалоа, който действа по целия свят, и «Халиско нова генерация», колумбийският Картел от Залива и международната престъпна банда Ем Ес 13, основана в Лос Анджелис и чиито членове са предимно от централноамерикански произход, най-вече от Салвадор.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;