The Telegraph: Урсула фон дер Ляйен се криела под измислено име в Лондон от леви радикали

«Телеграф» ни представя прелоюбопитна история за годините, в които бившият министър на отбраната на Германия е прекарала в Лондон. Годината е 1978, тогава Фон дер Ляйен се нарича Урсула Арбрехт.

Заедно с историята може да се поразмишлява за критериите на подбор на Запад, в частност в Германия, на кандидатите за поста министър на отбраната. Професионалното образование и опит очевидно нямат значение…

The Telegraph: Урсула фон дер Ляйен се криела под измислено име в Лондон от леви радикали

Превод:
Министърът на отбраната на Германия повече от година се криела в Лондон от леви радикали.

The Telegraph: Урсула фон дер Ляйен се криела под измислено име в Лондон от леви радикали

Урсула фон дер Ляйен, която вероятно ще стане първата жена-президент на Европейската комисия, през 1970-те години избягала във Великобритания — постъпил сигнал, че «Фракцията Червена Армия» има намерение да я похити.

Опасявайки се за живота си, 19-годишната госпожа фон дер Ляйен постъпила в Лондонската школа по икономика под измислено име. След няколко години тя признава,че годината, в която била в Лодон, е формирала нейния светоглед и е отворила очите й за «новата свобода и радост от живота» — от които в «бяла» Германия тогава нямало и помен.

През 1978 година бащата фон дер Ляйен — влиятелна фигура в тогавашна Германия — получил сигнал, че прословутата «Фракция Червена Армия» подготвя нападение над дъщеря му.

Пред госпожа фон дер Ляйен — Урсула Албрехт  (Ursula Albrecht) — се изправил изборът: да остане да учи в Германия под денонощна охрана или да замине в Лондон под псевдоним.

Тя избрала второто, нарекла се Роуз Ледсън  (Rose Ladson) и се впуснала в полет по звездната траектория, която я поставила в креслото на министър на отбраната на Германия, а сега и на поста президент на Европейската комисия.

Баща й е дясноцентристът Ернст Албрехт (Ernst Albrecht), той 14 години е премиер на Долна Саксония от 1976 до 1990 год, — заради него семейството му станало мишена на левите радикали Баадер-Майнхоф.

Левите радикали извършили серия покушения, взривове, апогеят на организацията е пред 1977 г.

В края на 1970-те години госпожа фон дер Ляйен — която сега е на 60 години — учи в Гьотинген, в университетското градче в централа Германия, където левите радикали имали подкрепата на студентите. Очевидно или самата Урсула е демонстрирала крайно десни възгледи, или бащата на същата е правил същото с години. Няма друг мотив левите радикали да се прицелят точно в нея, ако горното не е било вярно.

«В края на 70-те изучавах икономика в Гьотинген — вярно, без особен успех», спомня си фон дер Ляйден в интервю за вестник Die Zeit.

Докато се учила в Лондон, признава госпожа Лайен, тя отделяла повече време на развлеченията, отколкото на икономиката:

«Аз повече живеех, отколко се учех, — спомня си тя. — Не ме разпитвайте за подробности, моля ви. През 1978-а се потопих за една година в този кипящ, прекрасен, наистина международен град. Пристигнах там от еднообразната, бяла Германия, за мен това си беше новина».

Госпожа фон дер Лайен, наследничка на крупното богатство на немски търговци на памук, през 1980 година се прехвърлила от специалност икономика в медицина, получила диплома чак пред 1987 година.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.telegraph.co.uk/news/2019/07/03/europes-powerful-woman-lived-london-year-alias-escape-baader/

 

Коментари:

Зареждане ...