9 юли 2019-Нюз Фронт.

Новите предложения по Донбас следва да вземат предвид резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно споразуменията в Минск и директен диалог с ЛНР и ДНР,заяви руският външен министър Сергей Лавров.
Предложенията за разрешаване на конфликта в Донбас трябва да съответстват на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която утвърди Минските споразумения.
Както съобщава РИА Новости руският външен министър Сергей Лавров заяви това във вторник, 9 юли, коментирайки предложението на президента на Украйна Владимир Зеленски за преговори в Минск в нов формат.

 

 

Напомняме, че новият президент на Украйна Владимир Зеленски отправи видео-предложение към президента на Русия Владимир Путин за провеждане на преговорите Русия- Украйна, в присъствието на представители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия в столицата на Беларус Минск.От Кремъл изгедаха видеото и обещаха да помислят над направеното предложение. Прес-секретарят на руския президент отбеляза, че това е определено нов формат , включотелно и начина  по който се прави предложението.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отбеляза, че форматът на урегулиране чрез механизмите на Нормандската четворка и Минската контактна група «е одобрен от Съвета за сигурност на ООН, той е директен инструмент, който международната общност трябва да използва».

 

«Други предложения вероятно имат право да съществуват, но ще подчертая най-важното — акцентът трябва да бъде върху директния диалог. Това е ядрото на споразуменията в Минск, а не публично чрез Facebook, но ние сме готови да разгледаме конкретни предложения, които ще помогнат за изпълнението на резолюцията на Съвета за сигурност, която одобри споразуменията в Минск, а не да замени тази резолюция и самите споразумения в Минск ”-, коментира Сергей Лавров.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;