Екипът на Асанж планирал бягство в Русия или Куба

Посолството на Еквадор в Лондон, което в продължение на седем години бе убежище за създателя на  «WikiLeaks» Джулиан Асанж, денонощно е било под наблюдение, камерите са записвали десетките срещи на журналиста с юристи и други посетители.

Това се съобщава в материала на испанското издание «El Pais».

По данни на СМИ, следенето се е извършвало от службата за сигурност към посолството. Наблюдението се е извършвало над всяко движение на Асанж, събирането на информация за неговото поведение и разговори е станало едва ли не ключова задача на сътрудниците. Активността особено се засилила по време на управлението на новия президент на Еквадор Л. Морено

Камерите, които записвали и звука, факсирали срещите на журналиста с адвокати, на които се обсъждали въпроси около неговата защита

ЖУРНАЛИСТ: ЛОНДОН ДАЛ ВАШИНГТОНУ ВРЕМЯ ПРИДУМАТЬ ОПРАВДАНИЕ ДЛЯ ЭКСТРАДИЦИИ АССАНЖА

«Устройствата фиксираха няколкото секретни планове на екипа на Асанж, в рамките на които хората му искаха да го преоблекат и да го изведат от посолството, за да го транспортират до Русия или Куба», се казва в статията.

Отбелязва се също, че плановете не са били реализирани, защото един от участниците отказал да съдейства, наричайки това «кауза пердута» (загубена кауза).

Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

Зареждане ...