Вицепремиерът и министър на външните работи Ивица Дачич обяснява коментара си с погрешна интерпретация и изваждане от контекста на думите на премиера Бойко Борисов, съобщи News.bg.

Това поне гласи обяснението му, дадено пред вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, с която са провели среща в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

«Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов — най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му, е казал Дачич, цитират от пресцентъра на МВнР.

«Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал«, обяснил Ивица Дачич.

Той е посочил още, че си сътрудничи с Борисов от много години и също е бил изненадан от интерпретациите на думите му в медиите.

По думите му темата вече е затворена, а Дачич цитира думи не премиера Бойко Борисов «Да вървим напред!»

«Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия.

И пред Ивица Дачич Екатерина Захариева е подчертава, че  изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, а реакцията на сръбския министър е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения.

«Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция», бе категорична Захариева.

Припомняме, от седмица между България и Сърбия напрежението се повиши и се стигна до взаимно привикване на посланици. Вчера сръбския посланик в София Владимир Чургус беше на разговор с МВнР по повод груби нападки на  сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич след изказване на Борисов в Познан. В отговор часове по-късно Белград привика и временно управляващия нашето посолство в Белград Ива Крулева в сръбското външно министерство.

Темата тази сутрин коментира и премиерът Бойко Борисов, който поиска извинение както от Ивица Дачич, така и от премиера на Сърбия Ана Бърнабич.

«Докото сега не ми каже: «Извинявай, Бойко» — нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат. Тя беше до мен и си го остави да си разиграва коня«, каза Борисов.

Тагове: ; ; ; ; ; ;