8 юли 2019-Нюз Фронт.

Грузинският министър-председател Мамука Бахтадзе нарече скандалния монолог на телевизионния водещ на опозиционния телевизионен канал «Рустави 2» Георги Габуния «мръсна провокация» — главата на правителството на Грузия смята, че случилото се е «агресия срещу грузинския народ» от бившата управляваща партия «Обединено национално движение».

 

 

„Това не са просто отделно взети, абсолютно неприемливи фрази на някакъв журналист. Това е агресия срещу грузинския народ, която съществува от много години и идва от [партията] на “Единното национално движение” и нейния лидер.

Това, което видяхме вчера, беше абсолютно отвратително и неморално действие и в същото време целенасочена и най-мръсна провокация, чиято цел е да дестабилизира Грузия и да навреди на националните интереси на страната. На никого обаче няма да му се получи.

Такива сценарии няма да работят в Грузия, няма да позволим това ”-, каза искрено възмутен Бахтадзе.

 

Грузинският телевизионен водещ Георги Габуния оскърби руският президент Владимир Путин в ефира на своята авторска програма. Буквално за няколко минути водещия стана антизвезда в интернет- пространството и накара цяла Грузия да изпита истински срам.

Това което грузинския журналист си позволи да изрече в национален ефир зачерква завинаги кариерата му на журналист, ако до този момент е имал такава.

Журналистите, като хора призвани да работят със словото, знаят, че сквернословието е недопустимо, а от чисто човешка гледна точка, нито един мъж не би си позволил да се изгаври с паметта на родителите на когото и да било. Още повече на президент на друга страна.

Оскърбленията не подлежат на коментар, те предизвикват единственно дълбоко разочарование, и са обида към цяла Грузия- че въобще в страната има хора, които се появяват по телевизията и могат да си позволяват подобно непристойно поведение..

 

Непарламентарната опозиция осъди позорната проява на Габуния, но изявленията на властите, направени скоро след скандалното излъчване, не бяха по-малко критикувани от тях. Опозицията смята, че представителите на управляващата партия «Грузинската мечта» са заселили паника сред населението, създавайки илюзията, че поради изявленията на един журналист от частна телевизия страната може да се окаже на ръба на войната.
Бахтадзе не споделя подобни оценки.
Според него от страна на властите, включително и от страна на държавните ведомства, са направени изявления на място.

«Тук оценките са недвусмислени.

Грузинският народ още веднъж видя какво движи тази разрушителна сила. Тя е продиктувана [от желанието] да навреди на грузинската държавност и да създаде проблеми за грузинското общество — грузинския народ ”, каза премиерът.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;