Британското правителство започна разследване на изтичането на информация от паметни записки на посланика на страната във Вашингтон, в които той нарича администрацията на Тръмп „неспособна, некомпетентна и нестабилна“. Това съобщи БНР.

Външният министър Джереми Хънт, претендент за нов премиер на Великобритания, заяви, че написаното от посланик Ким Дарък е негово лично мнение, а не становище на британското правителство.

В паметните записки на Ким Дарък се казва, че Белият дом е „уникално нефункционален и разединен“ под ръководството на Доналд Тръмп.

Депутатът от Консервативната партия Том Тугенхат, който е председател на парламентарната комисия по външни работи, заяви, че отговорните за изтичането на информацията трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Той обаче защити Ким Дарък с аргумента, че работата на посланика е да представлява интересите на британския народ, а не „чувствителността на Съединените щати“.

Лидерът на партията „Брекзит“ Найджъл Фарадж критикува Ким Дарък за коментарите му и допълни, че „той е напълно негоден за тази работа и колкото по-скоро бъде отзован, толкова по-добре“.

Според министъра на правосъдието Дейвид Гоук работата на посланиците е да дават „честен и неподправен съвет на страната си“.

„Позорно е, че е изтекла информация, но ние очакване от нашите посланици да казват истината, такава каквато я виждат“, допълни Гоук.

Самият Доналд Тръмп заяви апред журналисти в Ню Джърси, че „посланикът не е направил добра услуга на Великобритания“.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;