Кипър не се подчини на САЩ и остави пристанищата си отворени за корабите на Русия

В Европа все по-малко се вслушват в позицията на САЩ спрямо Русия.

Кипър отказа да затвори пристанищата си за руските кораби, макар за това да настояваше Вашингтон, призоваващ страните от Източното Средиземноморие да отказват на Русия пристанищно обслужване на корабите й.

Законопроектът, призван да промени стратегията на САЩ в региона на Източното Средиземноморие, бе разработен от популярния със своите русофобски изявления сенатор Боб Менендес (Демократическа партия) и от Марк Рубио (Републиканска партия).

В съответствие със законопректа, страните в региона трябва да прекратят пристанищното обслужване на руските кораби. Освен това, разрешава се доставката на оръжие за Кипър, което по-рано бе забранено заради конфликта на острова между гръцката и турската части.

Вниманието към отбраната на Кипър бе предизвикано от променилите се сили в Източното Средиземноморие. Съществено се влошиха отношенията на САЩ с техния традиционен съюзник — Турция. В резултат: Пентагонът вече «залага» на Гърция и на свързания с нея Кипър.

Но ръководството на Кипър се отнесе към инициативата на САЩ не с дължимото внимание.

Нещо повече, министърът на отбраната на Кипър Савас  Ангелидис подчерта, че страната ще продължи да предоставя на Русия пристанищно обслужване, независимо от позицията на Вашингтон.

Министър Ангелидис отбеляза, че Кипър действа така, изхождайки от своя национален суверенитет, а също подчерта, че страната му никога не си е сътрудничила с никого за провеждането на военни операции, пристанищата ще се предоставят за кораби на други страни с хуманитарна цел.

Президентът на Кипъпр Никос Анастасиадис също остана недоволен от поправките на Менендес и Рубио.

«Длъжен съм да изразя съжаление за поправките, които бяха внесени и които в значителна степен засягат независимостта и суверенитета на Република Кипър», подчерта президентът Анастасиадис.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...