«Давам три дни за радост на Нова демокрация, след което тя ще започне много тежък и труден живот», каза пред БНР журналистът Иван Гарелов и прогнозира, че тя ще забрави за предизборните си декларации срещу Преспанското споразумение, защото това ще означава тя да се противопостави със Запада.

В предаването «12+3» по програма «Хоризонт» Гарелов коментира загубата на СИРИЗА и Алексис Ципрас:

«СИРИЗА се появи в момент, когато старите партии бяха загубили всякакъв авторитет. Ципрас положи ниемоверни усилия да преведе страната през сложните отношения с кредиторите, изтърпя подозренията, че е крайно ляв и изведе Гърция на прав път. Той успяваше да намира социални облекчения за обикновените гърци. Ципрас беше избран тогава с гласовете на средната класа и тя е тази, която се почувства предадена и този път свали доверието си от него. Тя понесе най-големите финансови и икономически ограничения по време на третото споразумение с кредиторите».

По думите му Ципрас се е смятал за човек от народа.

«Голям удар нанесе на Ципрас големият пожар в Гърция от миналото лято. Държавата се оказа неподготвена, а в същото време Ципрас беше заснет на яхтата на един много богат грък да се забавлява. Изведнъж в очите на хората той вече не беше «нашият човек», а един човек, който много бързо е бил изкушен от властта», каза пред БНР Гарелов и добави, че и Преспанското споразумение също е донесло лоша популярност на Ципрас, особено в Северна Гърция и не случайно Мицотакис точно в Солун е провел заключителния си митинг.

«Проблемът пред СИРИЗА сега е тя да не изчезне от политическия небосклон в Гърция. Затова Ципрас с майсторско умение реши сега да проведе тези избори, макар да знаеше, че ще ги загуби, а не да чака до октомври, когато трябваше да са редовните парламентарни избори, когато партията му щеше да понесе още по-голяма загуба и след това да не може да се съвземе. Неговата цел е да се запази двуполюсният модел и единият полюс да е СИРИЗА».  

Според Гарелов важно е, че профашистката партия «Златна зора» отбеляза много слаби постижения.

Интервю на Петър Волгин с Иван Гарелов в »12+3»

Тагове: ; ; ; ; ; ;