Амнистията, специалният статус на народните републики в Донбас, а също децентрализацията — това са задачите, които стоят пред Владимир Зеленски след завършването на парламентарните избори.

Това заяви специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Курт Волкер.

Той подчерата, че именно върху Украйна лежи отговорността и тя «трябва да проведе този процес» за регулирането на конфликта в Донбас, законодателно скрепявайки това чрез реализирането на Минските съглашения.

«Например, предложението за вкарване в Конституцията на поправки за децентрализацията на властта, за специалния статус и за амнистията, за провеждането на местни изори след обезпечаване на необходимото ниво на безопасност. Тези моменти трябва да бъдат възобновени, ние ще подкрепяме по тези въпроси Украйна», каза Волкер.

Представителят на Държавния департамент обърна внимание върху резултатите от президентските избори, които показали, че много украинци се доверяват на Зеленски.

В същото време той отбеляза, че тази подкрепа «още не се е отразила върху гласовете по време на парламентарните избори», едва след 21 юли ще стане ясно ще може ли президентът да формира пълноценно болшинство в законодателния орган, което да може да работи над реализацията на «Минск».

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ;