Шейсет и петимата мигранти, спасени от кораба „Алан Курди“ на германската хуманитарна организация „Сий Ай“, снощи пристигнаха в Малта, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Шейсет и двама мигранти бяха прехвърлени от „Алан Курди“ на борда на малтийски патрулен катер и бяха откарани в Малта към 19.00 часа по Гринуич. Други трима, които се нуждаеха от спешна медицинска помощ, по-рано бяха откарани с хеликоптер. Това съобщи БНР.

По-рано вчера Малта води преговори за съдбата на мигрантите, спасени след корабокрушение край Либия в петък, с Европейския съюз и Германия. Беше постигнато споразумение те да бъдат откарани в Малта, откъдето незабавно да бъдат прехвърлени в други страни от ЕС. Никой от мигрантите няма да остане в Малта, подчерта малтийското правителство, което първоначално отказваше да разреши на кораба да акостира на острова. Сделката предвижда ЕС да приеме и поне половината от други 58 мигранти, спасени от малтийския флот.

Вчера и Малта, и Италия заявиха, че Европейският съюз има спешна необходимост от „постоянен“ механизъм за решаване на проблема с мигрантите по море и призоваха за специална среща по този въпрос.

Тагове: ; ; ;