САЩ поискаха от Германия да помогне в борбата срещу останките от Ислямска държава, като изпрати сухопътни войски, които да помогнат на водените от кюрдите Сирийски демократични сили в Североизточна Сирия, предаде ДПА, цитирайки изявление на специалния представител на Вашингтон за Сирия Джеймс Джефри. Това съобщи БТА.


Джефри е поискал Бундесверът да изпрати инструктори, експерти по логистиката и техници, които да заменят отчасти войниците на САЩ. Той добави, че очаква отговор до края на месеца.

САЩ подкрепят съюза СДС, който включва кюрдската милиция Сили за защита на народа и други бунтовници. През март СДС залови последния бастион на Ислямска държава в Сирия, макар че радикални ислямисти продължиха да действат в нелегалност.

Вашингтон се опитва да получи подкрепа от над 80-те съюзници в антиджихадистката коалиция, докато войниците на САЩ се изтеглят. Германия подкрепяше коалицията извън страната с разузнавателни самолети «Торнадо», самолет за презареждане във въздуха и предоставяйки обучение на СДС на територията на Ирак.

Източник: Берлин

Тагове: ; ; ; ;