ОССЕ отхвърли резолюцията на Русия, осъждаща неонацизма

7 юли 2019-Нюз Фронт.

Комитетът по демокрация, човешки права и хуманитарни въпроси на Парламентарната асамблея на ОССЕ отхвърли резолюцията на Русия, която предложи да осъди нео-нацизма и да призове държавите да се противопоставят на възхваляването на нацисткото движение.

 

Авторът на резолюцията „За борба с ксенофобията, агресивния национализъм и свързаната с тях нетолерантност” е член на руската делегация, депутат от Държавната Дума Артем Туров.

В резолюцията се предлага да се обърне внимание на необходимостта от последователна и решителна борба срещу проявите на расизъм, агресивен национализъм, екстремизъм, нео-нацизъм и свързана с тях нетърпимост и твърдо отхвърляне на всякакви опити за оправдаването им, особено на най-високо политическо ниво.

Документът предлага да се осъди запазването и разпространението на неонацистки и агресивни националистически идеологии, основани на расови или национални предразсъдъци, и да се призове държавите-участнички в ОССЕ да се противопоставят активно на действия на героизация във всякаква форма на нацисткото движение, включително бивши членове на вафенската СС.
Резолюцията беше посрещната със сериозни критики, главно от делегациите на Украйна и Литва. В резултат- 25 души гласуваха против, а 11 — за, 13 се въздържаха.

Русия разкритикува решението на Асамблеята на ОССЕ.
Авторът на документа, г-н Туров, заяви, че редица делегации говорят за русофобски настроени страни и гласуват срещу руски инициативи, без да се впускат в тяхната същност.
Парламентаристът отбеляза, че по-рано на кръглата маса в рамките на ПА ОБСЕ са подкрепили руската инициатива за създаване на пост на специален представител на организацията за борба с неонацизма.
Сега руската делегация планира да подготви съответно предложение и официално да го изпрати на събранието.

Според ръководителя на руската делегация, заместник-председател на Държавната дума Петър Толстой, Парламентарната асамблея на ОССЕ всъщност подкрепя възраждането и възхваляването на нацизма в редица страни, отхвърляйки очевидните факти и затваряйки очите си за случващото се.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...