7 юли 2019-Нюз Фронт.

На предсрочните парламентарни избори в Гърция лидер е опозиционната консервативна партия Нова демокрация

Според първите резултати от екзо-половете, тя е спечелила 40,5% от гласовете, съобщава РИА Новости.
Управляващата партия СИРИЗА набира 27,5%, показват данните от анкетите от избирателните секции.
Социолозите обаче подчертават, че това са само предварителни данни.

 


Резултатите все още могат да се променят, тъй като сутрин, като правило, пенсионерите и хората отиват да гласуват, а младите хора идват на изборите в следобедните часове.В същото време експертите смятат, че разликата между двете водещи партии може да нарасне.

Трите процента бариера бе преодоляна от още две партии: KINAL (7,2% от гласовете) и Комунистическата партия на Гърция (6%). Бившият финансов министър Янис Варуфакис MEPA25 и „Гръцко решение” (3% от гласовете) са на път да влязат в парламента.

Възможно е ултраправата партия «Златна зора» да преодолее бариерата от три процента — според проучванията, тя е спечелила 2,8% от гласовете.
Напомняме, че премиерът на страната Алексис Ципрас на 26 май обяви предсрочни избори, след като партията му СИРИЗА, претърпя крах по време на изборите за Европейски парламент,
изоставайки с 10 % от консерваторите на «Нова демокрация»

В допълнение, Нова демокрация, основната опозиционна партия, убедително проведе избори за местни и регионални власти, които се провеждат едновременно с европейските.
Лидер на «Нова демокрация» е Кириакис Мицотакис. Той силно се противопоставя на споразумението с Македония за преименуване на бившата югославска република Македония в Република Северна Македония.

Представители на управляващата партия СИРИЗА твърдят, че това споразумение е единственото правилно и възможно при тези условия, а опозиционните партии нарекоха сделката «предателство на интересите на гърците» и прехвърляне на официалния закон на съседната страна, за да използва думата «Македония» в името си, която принадлежи изключително на гръцката история и култура.Припомняме, че без преименуването на Македония Гърция не позволява страната да се присъедини към НАТО.

Но предвид това, че интерес от присъединяването й стоят външни сили, преименуването, дори въпреки несъгласието на македонския народ стана факт.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;