Франция и Иран ще обмислят как да бъдат продължени разговорите за спасяване на споразумението за ядрената програма на ислямската република. На това са се съгласили президентите Еманюел Макрон и Хасан Рохани в телефонен разговор. Това съобщи БНР.
Днес изтича срокът, който Техеран даде на европейските държави, за да отговорят на иранските условия за запазване на сделката.
По-рано през седмицата Рохани заяви, че днес страната му ще надвиши нивата на обогатяване на урановите ѝ запаси, позволени в знаковото споразумение. Миналата година американският президент Доналд Тръмп извади САЩ от договора и започна политика на икономически санкции спрямо Иран. Техеран очаква европейските страни да спасят споразумението.
Според комюникето от Елисейския дворец, Макрон и Рохани са се съгласили до 15 юли да проучат възможностите за продължаване на диалога между всички страни в договора. Те включват Германия, Великобритания, Европейския съюз, Русия и Китай. 

Същевременно сайтът на Хасан Рохани изтъква, че в разговора с Макрон иранският президент е определил американските санкции «терористичен акт».

«Продължаването на тази икономическа война може да доведе до други заплахи в региона и света,» смята Рохани, който допълва, че през последните 14 месеца Техеран е проявил «стратегическо търпение» по отношение на ядреното споразумение.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;