Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви за готовността си да изпълнява Минските споразумения. Видеото със съответното изявление на държавния глава на Украйна бе публикувано от Deutsche Welle.

«Трябва през цялото време да говорим с тях. Ние непрекъснато говорим с тях. Изпращаме им сигнали. Казваме, че всички ние сме украинци, че ние с тях сме еднакви. Готови сме да направим всичко, което е написано в Минските съглашения. Знаете добре, че нито моят екип, нито аз не сме подписвали този «Минск», но ние сме готови да вървим точка по точка за изпълнение на всички мински договорености, за да постигнем най-накрая мир», каза той.

Встроенное видео

По-рано Зеленски заяви, че той не е готов към пряк диалог с Донецк и Луганск. А Минските съглашения задължават да се започне такъв диалог.

Както отбеляза членът на Съвета на Федерациите Игор Морозов, в минските съглашения Москва не е спомената като една от страните в конфликта — точно обратното, тя е гарант за тяхното изпълнение.

Реализацията на болшинсвото от точките се намира в зоната на отговорност на Киев — това е прекратяването на огъня, извеждането на тежкото въоръжение, извършването на амнистия, възстановяването на социално-икономическите връзки, провеждането на конституционни реформи с децентрализация.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;