Заев: ЕК ни дари три проекта за 43 млн евро

Северна Македония се връща от срещата на върха на ЕС-Западни Балкани в Познан с помощ от 43 милиона евро за три проекта, съобщи премиерът Зоран Заев, цитиран от агенция МИА, предаде БТА.

Крайно сме благодарни за новия пакет за свързаност, който днес бе обявен от Европейската комисия и който обхваща три проекта от огромно значение за Република Северна Македония на обща стойност около 42,7 милиона евро“, каза Заев на пресконференция в Познан.

Единият проект на стойност 13 милиона евро е интерконекторът за природен газ между Гърция и Северна Македония, който според Заев е може би най-важният енергиен проект в тази част на Европа и неговата реализация ще осигури конкурентоспособност, безопасност и сигурност при снабдяването с газ. С този интерконектор Северна Македония ще има достъп до 3,5 пъти повече газ, каза премиерът, като допълни, че Северна Македония ще положи усилия да разшири този проект и към Косово и Сърбия.

Вторият проект на стойност около 3 милиона евро е строителството на съвместен железопътен гранично-пропускателен пункт на границата със Сърбия.

Други 28 милиона евро са предоставени на Северна Македония за изграждането на автомагистрала А4, участък Блаце /на границата с Косово/ — Скопие.

„Всички тези проекти имат стойност и полза за целия регион и ще имат положителен ефект за раздвижване на икономиката и улесняване на пътуването на хората“, заяви премиерът Заев.

Коментари:

Зареждане ...