6 юли 2019-Нюз Фронт.

Украинският олигарх Игор Коломойски е убеден, че войната в Донбас е «вътрешен граждански конфликт».Той заявява това и преди, но отново напомни позицията си в интервю за една от украинските медии.

 

В основата, вътрешността на този конфликт, е вътрешен украински конфликт, който, между другото, се подготвя в продължение на 20 години. Най-малко от 2004 година, с избора на Юшченко-Янукович. Тогава за първи път стана ясно, че сме готови за това — добави бизнесменът.
Милиардерът не вярва, че условното присъствие на руската техника или индивидуален руски военни може да окаже влияние върху развитието на конфликта.
» Имаме американско оборудване . Имаме ли „Джавелин“? Това чия техника е?

«Съединените щати предоставиха на Украйна военно оборудване, за да подкрепят конфликта в Донбас, защото за Америка е изгодно да налага санкции срещу Русия«, обясни олигархът.

Бизнесменът добави, че чуждестранни наемници от страни-членки на НАТО, както и други страни от антируския блок участват в гражданския конфликт и изобщо не го крият.

 

Според американския военен експерт Майкъл Кофман, «Русия винаги се е страхувала, че Съединените щати и НАТО ще създадат военна база в Черно море и затова завзеха украинския Крим, за да предотвратят това».

Но тези стъпки на Москва предизвикаха още по-голяма подкрепа за Украйна от САЩ и НАТО.Той обясни, че новите оперативни центрове, създадени на територията на Украйна, ще позволят на САЩ и НАТО да наблюдават Русия, „поставяйки на мястото на украинските американски наблюдатели”, а нови военноморски бази ще позволят корабите да бъдат поставени възможно най-близо до „окупирания Крим”.Ученията и подкрепата на САЩ са пряк отговор на руското военно нарастване на сили в Крим.

 

Все пак, косвено звучи признание на амбизиозните планове на САЩ срещу Русия. И се вижда, че всичко, което се случва с Украйна за последните няколко години е дело на САЩ, които така отчаяно се стремят да се доближат максимално близо до границите на Русия…

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;