Руските войници от Вируския пехотен батальон на естонските Въоръжени сили «тероризират» своите естонски колеги, заяви лидерът на Консервативната народна партия на Естония Мартин Хелм.


Според него, руските военнослужещи «силно пеят руския химн», когато звучи естонският химн. По-рано от батальона се съобщи, че е станало сбиване между руснаци и естонци, но от генералния щаб на Естония заявиха, че конфликът е имал битов характер.

«Когато звучи химнът на Естония, те пеят силно руския химн. Руските войници тероризират естонските момчета, които там са малцинство. Имаше случаи и на пряко насилие», подчерта политикът.

Според него, по-рано в батальона е имало сбиване между естонци и руснаци. Но от генералния щаб на Естония заявиха, че до Хелм са пристигнали изкривени слухове — конфликтът във Вируския батальон е имал «не национален, а битов характер».

Вируският пехотен батальон е формиран през декември 1917 година и просъществува до 1940 година, когато Естония се присъединява към СССР. Впоследствие 4-ти батальон е бил формиран отново през май 1992 година, той влиза в състава на 1-а пехотна бригада на ВС на Естония и подготвя военни за пехотата.

В последно време Естония увеличи своите разходи за отбрана, създава се впечатлението, че тя се подготвя за война. Това заяви ръководителят на отдела по отбранителни инвестиции към министерството на отбраната на Естония Кусти Салм. Той не конкретизира с кого точно има намерение да воюва прибалтийската република.

По-рано американското списание The Atlantic съобщи, че НАТО се опасява, че рускоезичният град Нарва в Естония, който се намира на границата с Русия, ще се превърне в епицентър на новия конфликт.

«Нарвският сценарий» може да доведе до война и до повтаряне на «кримките събития», се казва в статията.

Това може да се случи, ако Москва поиска «да защити» живеещите в Нарва руснаци, представляващи абсолютно болшинство от населението, и да «анексира» града.

Нахлуването на Русия на територията на Естония ще да иима сериозни последствия, защото страната е член на НАТО, пише изданието.

Естонските чиновници са убедени, че при подобен сценарий съюзниците на алианса, главно САЩ, ще застанат в защита на естонската териториална цялост, добавя изданието.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;