6 юли 2019-Нюз Фронт.

Русия и България са обвързани с връзки на приятелство и взаимно уважение, което е солидна основа за развитието на сътрудничеството в различни области. Това заяви в петък руският външен министър Сергей Лавров по време на откриването на изложбата, посветена на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

«Руската политика в българска посока от самото начало беше последователна и отворена, а целта й — независима и обединена България — остана неизменна»-констатира Сергей Лавров. «Българският въпрос винаги е бил сред приоритетите на руската дипломация. Русия никога не е била способна да остане безучастна към положението на християните на Балканите.

 

 

Според Лавров много чуждестранни изследователи не могат да разберат мотивите на балканската политика на Русия. «Вероятно те не успяват, защото измерват ситуацията с традиционния критерий за тесни държавни интереси и користни помисли», обяснява руският външен министър ,

«Ние сме обвързани с връзки на приятелство и взаимно уважение, а общите духовни и културни ценности, специалната емоционална близост остават солидна основа за сътрудничество в различни области: от политиката и икономиката до културата и туризма», заяви руският външен министър.

От своя страна посланикът на България в Москва Атанас Кръстин увери, че българите никога няма да забравят хилядите руски войници, загинали за свободата на родината.

Утре, 7 юли, отбелязваме 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

Каквото и да се случва в света, винаги носим, помним, пазим, тази неразбираема за чуждите, близка и ценна връзка между народите ни.

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;