16 юли е следващият Ден Х, когато ще разберем дали Европейският парламент ще одобри германката Урсула фон дер Лаейн за председател на ЕК, заяви пред БНР политическият коментатор на Клуб Z Веселин Желев.

Тогава ще разберем и дали предложението на лидерите на ЕС за председател на ЕК за първи път ще бъде отхвърлено от евродепутатите. Ако това стане, а такава вероятност има, ще станем свидетели на институционална криза в ЕС, която ще наложи свикването на нов извънреден Европейски съвет, каза той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Желев допълни, че сред германските евродепутати социалисти се наблюдава сериозна съпротива срещу Фон дер Лайен. Според Зигмар Габриел (социалдемократ – б.р.) тази номинация е „плесница в лицето на избирателя“.

„Не вярвам след тези декларации социалистите да приемат това и да кажат „не сме съгласни, но понеже получихме друг пост, сега ще си замълчим. Тук става въпрос за срив на един принцип, на който те много държаха – процесът на водещите кандидати“, отбеляза Веселин Желев.

Той допълни, че този принцип се критикува от френския президент Еманюел Макрон, който изтъква, че липсва пряката връзка между вота на избирателя и водещите кандидати:

„В някои държави тези водещи кандидати изобщо не се познават. Например в България вярвате ли, че българските турци в Кърджалийско, Разградско, когато гласуват за Карадайъ и Пеевски си представят Маргрете Вестагер?“.

Според Веселин Желев има и много разлики между позициите на Франс Тимерманс (водещ кандидат на социалистите – б.р.) и лидерката на БСП Корнелия Нинова – Истанбулската конвенция, отношението към Вишеградската четворка.

Относно на думите на премиера Бойко Борисов, че постът върховен представител за външната политика на ЕС не го интересува, Желев заяви: „Не познаваме ситуацията и можем да я коментираме по слухове и анонимни източници“.

„Доколкото ми е известно Мария Габриел действително е фигурирала като възможен кандидат за върховен представител в плана от Осака. На сбирката на ЕНП преди Европейския съвет това е предизвикало бурна отрицателна реакция…след това този план е редактиран в Европейския съвет и се вижда, че Габриел не може да се класира за този пост“, отбеляза Веселин Желев.

Интервю на Деян Йотов с Веселин Желев в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;