Проектът за газопровод «Северен поток-2» може да стане алтернативен и надежден маршрут за доставка на руски газ в случай на липсата на транзит през Украйна, счита екс-сътрудникът на Генералната дирекция на финансите на Франция Сабстиян Кошар.
«Прекратяването на транзитния договор на 31 декември 2019 година между руския «Газпром» е украинския «Нефтогаз» може да провокира сериозна газова криза в Европа», цитира L’Opinion мнението на икономиста.
Той допусна също, че в Европа са възможни прекъсвания на доставките на газ и в резултат на това значително увеличение на цените.
Американският втечнен газ, според Кашар, също няма да може да реши проблема заради загубите, свързани с неговото закупуване и тренспортиране.
«Газопроводът «Северен поток-2″, който е завършен на повече от 60%, ще позволи да се доставя руски газ пряко до европейския потребител по безопасен, конкурентоспособен и екологичен  начин», отбелязва френският експерт.
Кошар също призова Европа да положи максимум усилия за съдействие при сключването на ново споразумение за транзит на газ между Москва и Киев, което, според него, би било по-вероятно след встъпването в длъжост на новия президент на Украйна Владимир Зеленски.
По-рано британският министър по въпросите на бизнеса, енергетиката и промишлената стратегия Крис Скидмор заяви, че «Северен поток-2» може за заплаши енергийната сигурност на Европа и интересите на Украйна.

Главата на компанията «Газпром» Алексей Милер обеща газапроводът да бъде завършен до края на 2019 година.

Заместник директорът на отдел енергитика към Института за енергетика и финанси Алексей Белогориев изрази мнение, че Киев е вкарал сам себе си «в съдебен капан» в преговорите за газ с Москва.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;