Юнкер: «Номинирането на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК не беше прозрачно»

Процесът по номинирането на германката Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия не беше прозрачен и бележи нежелателно скъсване с практиката да се избират водещите партийни кандидати, заяви настоящият шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА.


«Процесът не беше много прозрачен», каза Юнкер на пресконференция днес в Хелзинки, отговаряйки на въпрос как лидерите от ЕС са избрали тази седмица следващия председател на ЕК.

Номинираната кандидатка подлежи на утвърждаване от Европейския парламент, уточнява Ройтерс.

Юнкер каза, че назначаването му преди пет години е било прозрачно, тъй като е бил избран от лидерите, след като е участвал в европейските избори.

«За съжаление това не стана традиция. Аз бях първият и последен шпитценкандидат», отбеляза той, използвайки немската дума за водещ кандидат в европейските избори.

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент.

За кандидатурата на Сасоли са гласували 345 евродепутати. Общият брой на валидните бюлетини е бил 667 броя от общо 704 гласували (37 невалидни бюлетини). За сформиране на абсолютно мнозинство за това гласуване бяха необходими 334 гласа.

Представителят на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа Ян Захрадил, който е чех, получи подкрепата на 160 евродепутати.

Германката от Зелените Ска Келер беше подкрепена от 119 члена на Европейския парламент, докато испанката Сира Рего от Европейската обединена левица събра само 43 гласа.

Така Сасоли печели абсолютно мнозинство и е новият председател на ЕП. 

Източник: Брюксел

Коментари:

Зареждане ...