5 юли 2019-Нюз Фронт.

В северната част на Лондон, на паркинг откриха в кофа за боклук секретна документация на военната химическа лаборатория в Портън Даун , съобщава Daily Star.


Хиляди страници с лични данни, информация за охраната, подробно описание на задълженията на полицаите, които патрулират лабораторията, както и парола за компютърни системи се оказаха в кошчето за боклук.

Документите се отнасят за различни времена — от началото на 80-те до края на 2017 година.

«Можем да потвърдим, че е започнало разследване»-, се казва в публикация на изданието цитиращо думите на представителя на британското министерство на отбраната.

Както пишат Daily Star, един от експертите в областта на разузнаването е нарекъл намерените документи «мечтата на терориста».

Възникват веднага два въпроса- кой е внимателният клошар, който е направил находката и я е предал на органите?

И може ли  да става въпрос за подхърлени документи, така че да бъдат открити и да се вдигне шум в медиите. Ако да- то с какава цел?

Военно-изследователският комплекс «Porton Down», който носи официалното наименование «Научно-технологична лаборатория за отбрана», се намира на 12 километра от градчето Солсбъри. Лабораторията е открита преди повече от сто години, като първата й задача е разработването и тестването на химическо оръжие по време на Първата световна война.

След това, започват разработки и работа по биологическо оръжие.
Почти цялата дейност на Porton Down е засекретена.
Известно е обаче, че от 1949 до 1989 година в лабораторията са провеждани експерименти с участието на хора, а през 2008 година британското Министерство на отбраната изплаща три милиона паунда на 360 ветерани, които са пострадали по време на тези експерименти.

Porton Down беше в центъра на вниманието, след като бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в Солсбъри през март 2018 година. Тогава Тереза Мей представи скандалната версия за отравяне с бойно вещество «Новичок» и обвини Русия, без каквит и да било доказателства.

До днес и двамата не са върнати в Русия, въпреки множеството искания от руска страна.

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;