5 юли 2019-Нюз Фронт.

Клонът на Фондация Сорос „Отворено общество” * в Грузия обвини официален Тбилиси, че „нарушава закона”, защото властите са поканили в страната „руски депутати, които не признават териториалната цялост на Грузия”.
Американското НПО призова за реакция на „анти-държавните действия” на Руската Федерация.
Съответното изявление е публикувано на интернет страницата на клона на фондацията на 20 юни.

 

Снимка: AFP © Vano Shlamov

 

В същия ден в избухнаха Тбилиси анти-руски протести, които в Москва счетоха за провокация.
По данни на RT, само за 2019 г.одина Фондация „Сорос“е изпратила стотици хиляди долари за проекти в Грузия, включително програми за борба с „руската дезинформация“ и за формиране на отрицателно възприятие за съветското минало сред жителите на страната.

Напомняме, че на 22 юни в редакцията ни постъпи сигнал от грузински източник, който предупреди, че протестите и «акциите» се финансират от САЩ и имат за цел- държавен преврат. Благодарение на своевременното изтичане на информация, ситуацията се размина, но не без сериозни последствия.

 

Снимка : Джордж Сорос във Виена 21 юни 2019 /Reuters © Lisi Niesner

 

Генералната прокуратура на Грузия описа действията на протестиращите и политиците на митинга в нощта на 20-21 юни като опит за насилствено завземане на властта.Това се посочва в изявление, публикувано на 4 юли  на официалният сайт на грузинската прокуратура.

Тоест, грузинската прокуратура фактически потвърждава информацията, без излишни подробности.

А това, че сега става известно за отношението на фондацията на Сорос към случилото се прави картинката пълна- САЩ действително са  причастни към събитията в Тбилиси и към русофоската кампания. А и не им за първи път- все пак имат опит с Украйна, на чиято територия продължават да действат.

Във Вашингтон, според политическите анализатори, са започнали опасения относно някои моменти на подобряване на отношенията между Русия и Грузия, за това са взели решение да «противодействат» като организират нещо достатъчно мощно и ярко. Е, останалото го знаем.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;