Спор между правителството и президента на Чехия за министерски пост прерасна в политическа криза, след като върховният магистрат в страната заяви, че държавният глава вероятно нарушава конституцията, предадоха ДПА и «Ройтерс». Това съобщи БНР.

Президентът Милош Земан, който въпреки предимно церемониалните си функции трябва да подписва всички министерски назначения, отказва да приеме решението на кабинета да отстрани министъра на културата Антонин Станек и на негово място да застане Михал Шмарда, но председателят на Конституционния съд Павел Рихетски заяви, че «бездействието» на президента е в разрез с конституцията на Чехия.

И Станек, и Шмарда са представители на Чешката социалдемократическа партия, която е младши партньор в правителствената коалиция с партията АНО на премиера Андрей Бабиш. Социалдемократите заплашват, че ще дадат под съд президента, за да го накарат да действа, но Бабиш е казал, че предпочита преговорите.

Казусът се корени в спорното решение на министъра на културата Станек да уволни директора на Националната галерия в Прага. В средата на май Станек предложи да се оттегли от поста, но президентът заяви, че той не трябва да подава оставка, тъй като е разкрил корупция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;