Турция обяви нова тристранна среща на върха между Анкара, Техеран и Москва, която ще се проведе през август, предаде Jerusalem post, съобщи News.bg.

Това е последната от многобройните срещи за Сирия, които започнаха с прекратяването на огъня през 2016 година.

Тя отразява също така нарастващото влияние за Русия и нейната способност да се опита да запази Сирия от нова ескалация, докато работи в тясно сътрудничество с Турция по военни сделки.

Последната среща на върха беше обявена от говорителя на турския президент Ибрахим Калин и тя трябва да се съсредоточи върху напрежението в Идлиб.

В Идлиб има и много екстремистки бойци, много от тях са свързани с Ал Кайда. Американски въздушен удар на 30 юни удари Ал Кайда в Северна Сирия.

Турция подкрепя сирийските бунтовници от години, но от 2016 г. тя играе все по-голяма роля в Сирия, като в крайна сметка превзе Африн и създаде наблюдателни пунктове в Идлиб.

Русия ще достави С-400 на Турция и иска да запази властта  и контрола на сирийския режим на Башар ал-Асад.

Предишни срещи на високо равнище се състояха през февруари 2019 г. в Сочи, септември 2018 г. в Техеран, ноември 2017 г. в Сочи, април 2018 г. в Турция и на външните министри на трите страни през април 2019 г. в Казахстан.

Тагове: ; ; ; ; ;