Стартира заключителната част на «Американската трагедия».
Украйна
Новият договор с Украйна за транзита на газ в Европа няма да бъде подписан до края на тази година, заяви главата на «Газпром» Алексей Милер. Но Киев все още може да разчита на продължение на действащото споразумение.
Милер отбеляза също, че «влакът е тръгнал» и на Украйна не й остава нищо друго, освен да «гледа отминаващите вагони». Единственият изход от ситуацията е продължаване на действащото споразумение, но украинската страна следва да отчете факта, че то трябва да бъде икономически изгодно за Русия.

На пресконференцията Милер увери също, че газопроводът «Северен поток-2», срещу който застана Украйна, ще бъде достроен.

«Трябва да се отбележи, че капиталните разходи вече са финансирани в над 80 %, точката на връщане отдавна е прескочена…

Относно ситуацицята с Дания, която продължава да отлага издавенето на разрешение за прокарването на тръбите в своите тероториални води, но това не е от фатално естество», завърши Милер.

Изпълнителният директор на Nord Stream 2 Матиас Варниг съобщи за отказа на Дания да бъде прокаран газопровода през териториалните й води. Заявката за този маршрут е оттеглена. Решението е взето от ръководстовто на «Северен поток-2», изхождайки от факта, че властите в Дания две години игнорират подадената заявка, а компаниите държат да предадат обекта в заложените в договора срокове.

Очевидно е, че Вашингтон закъсня с опита си да спре изграждането на «Северен поток-2», макар да ползваше верните си марионетки в Украйна и Дания.

САЩ изгубиха войната срещу «Северен поток-2».

Ако американците планираха от 2020 година да оставят Европа без руски газ, принуждавайки украинските власти да не подписват новия договор с Русия за транзита на газ, то този номер не се получи. Русия ще построи и ще вкара в експлоатация новия газопровод «Северен поток-2», затова «Газпром» сам се отказа да сключи нов договор с украинската страна.

Плановете на САЩ около така мечтаната от тях военна база в Крим също рухнаха.

Но пък вече си имат колосално задлъжняла страна с разрушена икономика и с клоун на президентското кресло 🙂

Какво ще правят с клоуна, това си остава голям въпрос.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;