4 юли 2019-Нюз Фронт.

Берлин не представи никакви доказателства, обвиняващи руските медии в разпространението на пропаганда, заяви официалният представител на външното министерство на Русия Мария Захарова по време на традиционния седмичен брифинг в Москва.
Докладът, изготвен от германското вътрешно министерство и Федералната служба за защита на конституцията — германската служба за контраразузнаване — бе представен миналата седмица.

 

 

«Освен към твърденията, че руските спецслужби активно провеждат шпионаж в Германия, по-специално голям раздел в документа е посветен на влиянието на руските медии върху общественото мнение на Германия. Например, информационната агенция «Спутник», Russia Today Deutsch, се обвиняват цитирам в  «разпространяване на пропаганда и дезинформация», коментира Мария Захарова по време на брифинга.

 

Считаме такава политика за неприемлива и нарушаваща основните принципи на свободата и изразяването на медиите. <…> Призоваваме вниманието на съответните международни организации, предимно представители на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите, да обърне внимание на тази ситуация ”-, отбеляза Мария Захарова.

Според нея в доклада се посочва, че руските държавни компании се прикриват като независими медии, за да прикрият своята принадлежност към Русия и да влияят на обществото.

 

„Докладът е пълен с подобни категорични обвинения, които, като копие, съвпадат с мнението на същия германски съюз на журналистите. Много интересно съвпадение.
И това вече не е просто впечатление, а устойчиво усещане, че Съюзът на журналистите в Германия, който в продължение на година сипи нападки към посочените в доклада на герамнското контраразузнаване срещу Sputnik и Russia Today, използва методичките именно на контраразузнаването на ФРГ.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;