Руският лидер Владимир Путин в интервю за вестник  Corriere della Sera заяви, че Москва, за разлика от Вашингтон и неговите съюзници, никога не се намесва във вътрешните работи на други държави.
«Искам да заявя пределно ясно: ние не сме се намесвали и нямаме намерение да се намесваме във вътрешните работи на страните от ЕС, нито в другите страни в света. В това е нашата ключова разлика със САЩ и редица техни съюзници, които, например, подкрепиха преврата в Украйна през февруари 2014 година», заяви Путин.
Той отбеляза абсурдността и бездоказателствеността на обвининенията спрямо Русия от страна на САЩ и ЕС за «намеса» в изборите за американски президент и гласуването за Европарламент.

«Те не успяха да съберат факти, просто защото такива не съществуват», подчерта руският лидер, коментирайки доклада на спрецпрокурора на САЩ Робърт Мълър.

Путин също обърна внимание на това, че въведените по тази причина антируски санкции и до днес са в сила.

«Изглежда, че имаше опити предварително да се внуши на европейците, че именно «зловещата руска намеса» е станала причина за ниските резултати на някои отделни политически сили», заяви президентът на Русия.

Според него, основната цел на тези обвинения е било продължаване на «демонизацията» на образа на Русия в очите на европейците.

По-рано американският президент Доналд Тръмп по време на срещата си с Путин на G20 в Осака на шега го помоли «да не се намесва в изборите».

На 18 април бе публикуван докладът на Мълър за «руската намеса» в президентските изобри в САЩ през 2016 година.

МВнР на Русия заяви, че в документа няма нито едно доказателство за «намеса» на Москва в президентската надпревара в САЩ.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;