Президентът на Русия Владимир Путин в интервю за  Corriere della Sera призова да се откажем от принципите на «студената война и блоковата философия» в името на световната сигурност. Текстът на интервюто е публикуван на сайта на Кремъл.

«За да преодолеем настоящата нездрава ситуация трябва да се откажем от архаичните, от времената на «студената война» концепции за «сдържане», «от блокова филисофия». Системата за сигурност трябва да бъде единна и неделима», заяви руският лидер.

Той подчерта, че съвременната система за сигурност трябва да се основава на принципите на муждудържавната комуникация в съответствие с Устава на ООН, изключваща употребата на сила и намеса във вътрешните работи на суверенни държави.

Путин също отбеляза ролята на Италия в укрепването на взаиморазбирането в Европа и заяви за готовността към сътрдничество с всички страни за противодействие на международния тероризъм, наркотрафика и киберпрестъпността.

По-рано лидерът на Франция Еманюел Макрон след срещата на върха на G20 призова да се изгради нова архитектура на доверие и сигурност между Европа и Русия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;