4 юли 2019-Нюз Фронт.

Генералната прокуратура на Грузия описа действията на протестиращите и политиците на митинга в нощта на 20-21 юни като опит за насилствено завземане на властта.Това се посочва в изявление, публикувано днес на официалният сайт на грузинската прокуратура.

 


“На този етап, въз основа на анализ на извършените на този етап допълнителни действия, получените доказателства и показанията на десетки свидетели”, разследващият орган заключи, че в нощта на 20 срещу 21 юни отделни лица са планирали насилствено да свалят държавната власт чрез и да я завземат ” — се казва в изявлението.
Според прокурорите щурмуването на парламента е било част от този план.

 

Избухването на «спонтанен» митинг  с анти-руски лозунги в столицата на Грузия издаде западните намерения да се повлияе в негативна посока на руско-гризунските отношения.

Разбира се, че такава масова «акция» се подготвя много по-рано, дори ако съдим по огромното количество плакати отпечатани в печатница-нали все пак някой трябва да ги поръча, преди това да се помислят надписите и посланията, количеството и прочие. Тоест, излизане просто така на огромна тълпа, която отнякъде има плакати с изображение на руския президент и надписи «руски окупанти» едва ли се прави спонтанно ( все пак нали не са писани на ръка). Особено в ден когато е ясно, че предстои един от първите значителни контакти на политическо ниво.

Идеята е проста- да се организира такава провокация, че в медиите да се покажат анти-руски настроения в Грузия и да се повлияе на политическата обстановка в страна.

Напомняме, че на 22 юни в редакцията ни се обърна източник от Грузия, пожелал анонимност от съображения за сигурност, който сподели информация, която днес потвърждава грузинската прокуратура.

Информаторът ни, тогава предупреди, че се подготвя огромна «ударна» група платени провокатори от порядъка на 10 000 души, които при получаване на съответните инструкции трябва да предизвикат масови погроми и сблъсъци с полицията, които да обхванат цялата страна.

За целта, е отпусната огромна сума пари, която се разпределя за участниците на ударната група- това включва: поръчка и отпечатване на плакати- предварително са зададени даже надписите, които трябва да съдържат анти-руски и русофобски лозунги, знамена, запалителни смеси за коктейли Молотов, маски. Парите са постъпили по линия на посолството на САЩ и се разпределят чрез различни неправителсвени организации.
Върви набирането на участници, предимно младежи от най-бедните райони на страната, на възраст до 30 години, които се събират на групи и се извозват на акциите в столицата Тбилиси.

Източникът от Грузия се опасява от кръвопролития, и своевременно е потърсил няколко различни издания, за да предупреди съгражданите си.

Съответно, своевременното изтичане на тази информация позволи ( временно) осуетяване на провокациите.

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;