ООН, 4 юли /БТА/
Севернокорейската мисия в ООН обвини вчера Съединените щати, че са решени на враждебни действия срещу КНДР въпреки желанието на президента Доналд Тръмп за диалог между двете страни, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.


Мисията посочва, че изявлението й е в отговор на американските обвинения, че Пхенян е нарушил ограничение за внос на рафиниран петрол и на писмо на Съединените щати, Франция, Германия и Великобритания, което е било изпратено до всички страни членки на ООН с призива за изпълнение на санкциите на ООН срещу Северна Корея.

«Не можем да подминем факта, че това съвместно писмо е било представено в ООН от постоянната мисия на Съединените щати по инструкция на Държавния департамент на същия ден, в който президентът Тръмп предложи среща на върха», се казва в изявлението на мисията на Северна Корея.

Тръмп се превърна в първия действащ американски президент, стъпил на територията на Северна Корея, когато в неделя се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в демилитаризираната зона между двете Кореи.

Двамата лидери се съгласиха да продължат с преговорите, чиято цел е Пхенян да бъде убеден да се откаже от програмата си за ядрени оръжия.

Севернокорейската мисия в ООН заяви, че писмото от 29 юни, адресирано до страните членки на ООН, говори, че на практика у Съединените щати назрява все по-голяма решимост за враждебни действия срещу КНДР въпреки думите за диалог между Северна Корея и САЩ, отбелязва Ройтерс.

Източник: ООН

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;