Срещу военнослужещите от НАТО, участвали в серия инциденти в хърватския град Задре, започна разследване, съобщават днес от посолството на Великобритания в тази страна.

Както съобщихме по-рано, британските военни в курортния град са били виновници за около десет неприятни произшествия: изхождали се на улицата, спретвали бой в кафенета, не плащали сметките си и задявали момичетата.

Четирима прияни британци се опитали да проникнат в двора на частен дом и да хванат 3-годишното дете на собствениците.

Става дума за британското подразделение на НАТО, което остана в Хърватска да проведе отпуската си след военните учения в страната, уточняват балкански СМИ.

По-рано съобщихме:

Ако човек, още повече чужденец, се държи така във Великобритания, както си позволяват британските войници в Хърватия, то биха го пребили и хвърлили зад решетките.

Така коментира ситуацията с военнослужещите от Въоръжените сили на Обединеното Кралство стопанинът на популярно кафене в крайбрежния курортен град Задар. Думите му цитира изданието «Jutarnji list».

Бизнесменът твърди, че един от военните е залял с наличното в пожарогасител десетки посетители в кафенето.

«Момчето, което размяташе пожарогасителя, беше гол до кръста. Когато той изпразни пажарогасителя, избяга, но ние успяхме да го хванем», сподели стопанинът на заведението, отбелязвайки, че опитите да се повика полицията не са довели до никакъв резултат.

На мястото на произшествието пристигнали сътрудници от британската военна полиция, но дори те не се извинили и просто си заминали.

Собственикът сподели още, че британските войници често не плащат сметките си.

Но проблемът е в това, отбелязва бизнесменът, че опитите дори да бъдат докоснати британските военни, могат да струват скъпо на местните жители.

«Те се напиват като прасета, държат се дивашки, от никого не се страхуват, правят това, което си поискат. Държат се така, все едно целият град им принадлежи, все едно ние сме им колония», сподели пред журналисти жител на Задар.

Военнослужещите от британската армия заедно с хърватските военни участват в ученията «Immediate Response 2019», инициирани от САЩ.

В маневрите участват 1.6 хиляди военни от Хърватия, Словения, Унгария, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора, САЩ, Полша, Франция, Великобритания, Литва, Северна Македония, Италия, Германия и Косово.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;