Десетки милиони долари са били изнесени от Молдова от съратниците на скандално известния олигах и бивш глава на Демократическата партия Владимир Плахотнюк.

Това сподели молдовският лидер Игор Додон в интервю за «Cotidianul».

Според него, Службите за сигурнот на Молдова вече са започнали разследване на корупционните схеми. Изяснен е фактът, че хората на Плахотнюк вече са изнесли от страната около един милиард леи (над 50 милиона долара).

«МОЛДАВСКИЙ КУКЛОВОД» БЕСПОМОЩНО НАБЛЮДАЕТ ЗА ТЕМ, КАК СТАНОВИТСЯ БЕДНЕЕ

«Би ми се искало да видя с какво се занимава Службата за предотвратяване прането на пари, която и до днес се контролира от приближени на Плахотнюк. 50 милиона долара — това е внушителна сума. Казват, че парите са били похарчени за селскостопанска продукция, но това е нереално. Започна разследване по проблема», отбеляза Додон, добавяйки, че със схемите на Плахотнюк държавните органи ще се занимават на всички нива, в това число и във Висшия съвет са сигурност.

Според думите на президента, той отново е започнал да получава заплахи във връзка с разследването, но Додон увери, че ще доведе нещата до край и ще постигне възбуждане на наказателни дела за всяко престъпление на Плахотнюк, но преди това ще обнови ръководството на Главната прокуратура на Молдова.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;