Както и по време на Студената война, настоящата схватка между САЩ и Русия е противопоставянето между две различни системи.

Това сподели ръководителят на руските изследвания от Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон Брайън Уотмор в рамките на мероприятие на посолството на САЩ в Полша.

Според него, даденият конфликт трябва да се «разглежда в контекста си». Това позволява да се види, че проблемът е значително по-дълбок, защото става дума за сблъсъка на две системи. Американската, продължава той, се основава на формалните институции на властта, а в Русия всичко е точно обратното.

Тук в основата лежат неписаните правила, макар и много груби.

Те са съпровождали Русия още от времето на Великото Московско княжество и съществуват и до днес.

Именно по тази причина, както счита експертът, не е важно кой управлява Русия, защото формалните институции тук нямат значение, в което е и главното противоречие със западната система. Уитмор счита, че на базата на това е значително по-важно не просто да се дестабилизира ситуацията вътре в Русия:

«Трябва да се разруши неформалната система, създавана с хилядолетия».

В същото време той обръща внимание на ролята в тази стратегия на Украйна, Молдова и Грузия.

Експертът нарича тези страни за «фронт на съвременната Студена война». Според него, задачата на Запада е да държи гореспоменатите страни в западната система.

«Не заради доброта към тях, а в интерес на сигурността», подчертава Уитмор.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ;