Сирия обвини Израел в извършването на «държавен тероризъм«, след като вчера беше съобщено за израелски въздушни удари, при които загинаха 15 души, включително цивилни. Това съобщи News.bg.

«Израелските власти засилват практикуването на държавен тероризъм», се изтъква в изявление на сирийското външно министерство, цитирано от държавната новинарска агенция САНА.

«Последната отвратителна израелска агресия попада в рамките на продължаващите опити на Израел да удължи кризата в Сирия», се допълва в изявлението.

Израелските въздушни удари край Дамаск и в провинция Хомс късно в неделя убиха деветима проправителствени бойци и шестима цивилни, включително три деца, уточниха от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания.

Засега не е ясно дали цивилните са загинали при въздушните удари или в последствията от тях, добавиха от центъра.

Говорител на израелските военни отказа да коментира темата.

Министерството на външните работи на Сирия подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН във връзка с израелската атака, настоявайки за поемане на отговорност, уточнява САНА.

В жалбата се изтъква, че «опасните и враждебни» действия на Израел не биха били възможни без подкрепата на неговия съюзник САЩ, които го защитават в Съвета за сигурност.

Ударите поразиха няколко ирански позиции близо до столицата Дамаск, а също така удариха изследователски център и военно летище западно от град Хомс, където са разположени «Хизбула» и иранци, посочиха още от Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Един от убитите проправителствени бойци е сириец, докато останалите са от други националности.

Тагове: ; ; ; ;