Китайският президент Си Дзинпин призова Доналд Тръмп да облекчи санкциите срещу Северна Корея «своевременно», коментира китайският външен министър Ван Йи, съобщи News.bg.

След срещата на върха на Г-20 в Осака, Тръмп стана първият действащ американски президент, който стъпи в КНДР и се ръкува с Ким Чен-ун в Демилитаризираната зона.

Импровизираната среща, която изглежда е резултат от туитове на Тръмп предишния ден, бе приветствана от южнокорейския президент Муун Дже Ин като «поразително» и «изключително предложение и смел отговор«.

Президентът на Южна Корея коментира, че третата среща между президента на САЩ и севернокорейския лидер в Демилитаризираната зона е «де факто декларация за прекратяване на враждебните отношения» и началото на пълноценна ера на мира». Той продължи да описва срещата като резултат от «невероятното въображение», немислимо в съществуващата «дипломатическа граматика».

Говорейки на заседание на кабинета, Муун подчертава, че развитието на междукорейските отношения и подобряването на диалога между САЩ и Северна Корея «се преплитат в един добродетелен цикъл».

През почивните дни Тръмп предложи кратка среща и ръкостискане с Ким по време на посещението си в Южна Корея.

Двамата лидери решиха да подновят преговорите по ядреното разоръжаване, докато Тръмп стана първият американски президент, който стъпи в Северна Корея. По-рано днес той потвърди, че преговарящите екипи от двете страни ще се срещнат, за да работят по «много дългосрочни и постоянни проблеми«

Тагове: ; ; ; ; ;