Президентът на Франция Еманюел Макрон призова Иран незабавно да отмени решението си за превишаване на лимита на резервите от нискообогатен уран, информират ДПА и други медии, съобщи News.bg.

В съобщение на Елисейския дворец се казва, че Ислямската република трябва да се въздържа от допълнителни мерки, които са в нарушение на задълженията към ядреното споразумение от 2015 г.

«Ние ще предприемем мерки през следващите дни, за да гарантираме, че Иран изпълнява задълженията си и продължава да печели от икономическите предимства към ядреното споразумение», допълват от френското президентство.

В понеделник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че Иран е надвишил лимита от 300 килограма обагатен уран. Според договора от 2015 г. Ислямската република може да притежава не повече от 300 килограма уран с обогатяване 3,67%.

Макрон обсъди въпроса за Иран с американския си колега Доналд Тръмп в понеделник, информира Белият дом.

Китай изрази съжаление относно решението на Иран, но Пекин подчерта, че максималният натиск на САЩ е причина за напрежението.

«Китай съжалява за предприетите от Иран мерки, но в същото време ние подчертахме многократно, че максималният натиск на САЩ е причина за напрегнатите отношения», каза говорител на китайското външно министерство, цитиран от АФП.

Русия пък призова Иран «да не се поддава на емоции». Москва призова за спокойствие след решението на Техеран.

Тагове: ; ; ; ; ;