1 юли 2019-Нюз Фронт.

На 30 юни в Лвов обединените сили на украинските националисти проведоха така нареченият „Ден на хилядолетието на украинската държава“, който съвпадна с 78-та годишнина от обявяването на „Акта за възстановяване на украинската държава“ от 30 юни 1941 година.
В акцията взеха участие Всеукраинското сдружение “Свобода”, “Национален корпус”, “Дясният сектор”, “Конгрес на украинските националисти”, “Организация на украинските националисти”.

„По улиците на Лвов премина марш, към който се присъединиха активисти на националистически организации и обикновени жители на Лвов.

 

 

Датата на 30 юни 1941 година, която празнуваха националистите, е влязла в историята със събитията от така нареченият Лвовски погром, организиран от активисти от ОУН Степан Бандера.
По време на погрома местните са залавяли, били, и измъчвали местните евреи, а след това безжалостно са ги разстрелвали. Жертви на ези събития стават няколко хиляди евреи

В същия ден крилото на Бандера на ОУН обяви създаването на украинска държава. Украинското правителство възглавя съратникът на Бандера Ярослав Стецко, известен със своите антисемитски възгледи. Още преди германската атака Бандера от ОУН планира етническо прочистване и предлага програмата «Украйна за украинците».

Към днешна дата, в Украйна активно възраждат неонацистки идеи, за което свидетелстват подобни маршове.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;