1 юли 2019-Нюз Фронт.

Днес, 1 юли, протестиращите в Хонконг успяха да проникнат в сградата на местния законодателен съвет.Това съобщава CNN.Интересен факт е, че по време на интервюто за телевизионния канал протестиращите не успяха да обяснят какви по-нататъшни действия биха предприели, когато влязат в сградата, но  това не ги спря да продължат.

 

По-късно се появиха кадри с изрисуваните стени на сградата след нахлуването на протестиращите.

Заслужава да се отбележи, че по-рано градската администрация на Хонконг прие указ, за обявяване на червено — най-високото ниво на безпокойство, по повод протестните акции.

 

Протестиращите в Хонконг се опитаха да превземат сградата на Законодателния съвет. Демонстрантите използваха каруца и пътни знаци в опит да разбият прозорците и вратите на сградата. Полицаи вътре в сградата опитаха да спрат демонстрантите с прилагането на сила.
Протестите започнаха в деня на 22-ата годишнина от прехвърлянето на властта над Китай над Хонконг, бивша британска колония.
По-рано през юни повече от един милион жители на Хонконг излязоха на масови протести заради плановете на правителството да подпише споразумение за екстрадиция с КНР, Тайван и Макао.
На 15 юни властите преустановиха разглеждането на проекта, а след още три дни главата на Хонконг, Кери Лам, се извини на своите граждани и ги увери, че е планирано да бъдат екстрадирани само лица, замесени в убийства и изнасилвания.

 

Именно на 1 юли през 1997 година Хонконг престава да бъде колония на Великобритания и става част от Китай.
Противниците на закона за екстрадицията в Китайската народна република извеждат много поддръжници на улиците. По улиците цари хаос и безредици, вече имаше сблъсъци с полицията, която приложи сълзотворен газ и палки. Съобщава се, че има ранени.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;