Експертите спорят за следното: кой кого заслепи на границата на Калининградска област — американският самолет системите за наблюдение на Министерството на отбраната на Русия или обратното — руските военни заслепиха разузнавачите на НАТО.

«Държат в джоба си още доста неприятни сюрпризи», казват наблюдателите за възможностите на руската ПВО в региона.

Точно до руските граници се появи американският военен самолет за радиоелектронна борба и заглушаване EC-130H Compass Call. Пътят на самолета бе засечен от специализираните сайтове. Традиционно този самолет бива задействан за заглушаване на средствата на РЛС и комуникациите на противника при провеждането на военни настъпателни операции.

Самолетът летя наколко часа около руските граници, той успя да разгледа няколко километра от въздушното пространство над Калининградска област, това предизвика подозрения, че пилотите «са проверявали възможностите за заглушаване на руските системи».

Не последва официално съобщение от командването на ВВС на САЩ.

Експерти твърдят, че аномалията може да се е появила в резултат на употребените инструменти за заглушаване.

По-вероятната версия предполага, че руските военни са «ослепили» американския самолет около Калининград.

Руските оръжейници отдавна са проучили възможностите на самолета EC-130H и са анализирали неговата употреба по целия свят. Получените данни са били отчетени при настройката на руските системи за ПВО, в това число С-300, които около Калининград са шест дивизиона.

В региона са дислоцирани още системите за РЛС «Воронеж». 

Дори Бен Ходжес, командващ силите на НАТО в Европа, призна, че в областта на радиоелектронната борба възможностите на руските военни са уникални.

Руското министерство на отбраната има още няколко сюприза в ръкава си — например, секретният комплекс «Самарканд».

Отчитайки това, експертите са убедени, че руснаците са ослепили EC-130H, а не обратното.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;