Премиерът Бойко Борисов се срещна снощи с Франс Тимерманс, кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия. Началото на срещата бе излъчено в профила на премиера във Фейсбук. Това съобщи БТА.


Борисов съобщи на Тимерманс, че до вчера решението на Европейската народна партия е било ЕК да бъде оглавена от Манфред Вебер. По неговите думи Вебер има повече тежест в Европейския парламент и затова се очертава компромис Тимерманс да поеме ЕК.

За мен е важен компромисът, отбеляза Борисов. Той добави, че след разговорите си с държавните и правителствените ръководители на Германия, Франция, Холандия, Испания, се е очертало виждането, че е по-добре да не се проявява инат в сложните преговори за разпределението на висшите постове в ЕС.

Премиерът посочи като важни за България въпросите с наблюдението на ЕК, Шенгенското пространство, реформата в съдебната система. Борисов отбеляза, че нашата страна изпълнява препоръките на ЕК. Той добави, че с Тимерманс, досега зам.-председател на ЕК, са работили прекрасно през годините.

На свой ред Тимерманс заяви, че винаги е работил добре с българските власти. Винаги съм бил прям и винаги съм изразявал възхищение за всичко, което правиш за борбата с корупцията и организираната престъпност в твоята страна. Имали сме много честни разговори с теб, затова ценя нашето приятелство, каза той на премиера Борисов.

Източник: Брюксел

Тагове: ; ; ; ; ;